Γιατί δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για το ρεκόρ μείωσης ανεργίας!

Μια ευχάριστη είδηση έφτασε τις τελευταίες ώρες από την Eurostat και συγκεκριμένα η είδηση πως η Ελλάδα κατέγραψε την υψηλότερη μείωση ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Όπως σας είχαμε ενημερώσει και σε παλαιότερο άρθρο , στην χώρα μας τον Σεπτέμβρη του 2017 καταγράφηκε 20,5% ανεργία, ποσοστό μειωμένο κατά 2,7% έναντι του Σεπτεμβρίου 2016 όπου υπήρχε 23,2%. Στην Ε.Ε, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,3% τον Νοέμβριο, (έναντι 7,4% τον Οκτώβριο), καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008!

Σίγουρα η μείωση της ανεργίας αποτελεί ένα ευχάριστο νέο, δεν θα έπρεπε όμως και να πανηγυρίζουμε για αυτό. Ο λόγος; Πολύ απλός. Γιατί είναι απόλυτα λογικό βάση των αριθμών να έχει η Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό μείωσης, διότι έχει με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε καταγράφονται στην Ελλάδα (20,5% τον Σεπτέμβριο) και στην Ισπανία (16,7%).

Με απλά λόγια. είναι πολύ πιο δύσκολο για μια χώρα με (π.χ) 6% να κατέβει στο 4.5% από ότι είναι για μια χώρα με 23% για να κατέβει στο 20.5%. *Έτσι όπως είναι, δηλαδή, και πιο δύσκολο για έναν άνθρωπο που είναι 75 κιλά να φτάσει τα 70 και πολύ πιο εύκολο για έναν στα 130 κιλά για να πάει στα 125.

Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat

Καλό θα ήταν λοιπόν, να κρατήσουμε την ευχάριστη μείωση, όμως να είμαστε προσγειωμένοι και να παρακολουθήσουμε καλά αυτά που πρόκειται να συμβούν μέσα στο 2018.


*Στο παράδειγμα δεν υπάρχει ίση ποσοστιαία μεταβολή για λόγους απλότητας.

Σχόλια

  1. Ακριβώς έτσι είναι, θα ήθελα όμως να προσθέσω και κάποια ακόμη δεδομένα.
    α) Ένα μέρος της μείωσης είναι προσωρινό, καθώς το 2017 έγιναν πολλές προσλήψεις σε δημόσιους φορείς με 12μηνες, μη ανανεώσιμες συμβάσεις εργασίας, μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα αυτά βοηθούν τους ανέργους να βελτιωσουν την προϋπηρεσία τους και να αποκτήσουν ένα εισόδημα γι αυτούς τους 12 μήνες, όμως μετά θα κληθούν να αναζητήσουν εκ νέου θέσεις εργασίας, ενώ κυβέρνηση και ΟΑΕΔ θα πανηγύριζουν για μείωση της ανεργίας και φυσικά θα επαναλάβουν αυτή την πρακτική.
    β) Είναι ευκολότερο για μια μικρή πληθυσμιακά χώρα όπως η Ελλάδα να πετύχει μεγάλες ποσοατιαίες μειώσεις της ανεργίας από ότι μία πληθυσμιακά μεγαλύτερη χώρα. Αυτό γιατί το ποσοστό της μικρής χώρα αντιστοιχεί σε σαφώς μικρότερο αριθμό ανθρώπων από ότι ακριβώς το ίδιο ποσοστό σε μια μεγαλύτερη χώρα. Για παράδειγμα μια μείωση 2% στα 10.000.000 αντιστοιχεί σε 200.000 ενώ στα 30.000.000 η ίδια μείωση αντιστοιχεί σε 600.000.
    γ) Η μείωση της ανεργίας δεν συνεπάγεται και οικονομική ανάπτυξη για την Ελλάδα γιατί δεν βελτιώνει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων, καθώς οι μισθοί των νέων εργαζομένων δεν είναι το ίδιο υψηλοί με τους αντίστοιχους στις μεγάλες ευρωπαϊκες χώρες, κυρίως του βορρά. Επομένως, μια μικρότερη μειωση της ανεργίας με καλύτερους μισθούς ενισχύει το εισόδημα (το οποίο τα άτομα θα διαθέσουν στην αγορά) περισσότερο σε σχέση με μια μεγάλη μειωση αλλά με χαμηλότερους μισθους (άρα η αγορά δεν θα τονωθεί το ίδιο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο παράδειγμα με τα κιλά ,όπως πολύ σωστά γράφει ο Δημήτρης, παρουσιάζεται κυρίως η δυσκολία μείωσης. Για ευκολία το παρουσιάζει όταν η μείωση σε απόλυτες τιμές είναι ίδια (5 μονάδες), παρόλο που στην περίπτωση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης η αριθμιτική μείωση δεν είναι η ίδια και μπορεί κάποιος που δεν γνωρίζει καλά να μπερδευτεί με το παράδειγμα. Τι μας δείχνει αυτό το παράδειγμα; Συμφωνα με τον τυπο αρχικο-τελικο/αρχικο*100, ενω η μειωση και στις δυο περιπτωσεις ειναι 5 κιλα, στη μεταβολη των 75σε70 εχουμε μειωση 6.6% και στη μεταβολη 125σε120 3.8%. Αυτό σημαίνει ότι είναι μεγαλυτερο το περιθώριο επιπλέον μείωσης στο άτομο με τη μεγαλύτερη μάζα(γιατι οσο μεγαλυτερο ποσοστο μειωσης με ιδιες απολυτες τιμες τοσο πιο δυσκολο να επιτευχθει λόγω του μικρότερου περιθωρίου), άρα κάθε ίδια απόλυτη-αριθμιτικη μείωση θα μειώνει αναλογικά περισσότερο το βάρος του ατόμου με τη μικρότερη μάζα. Τι δειχνει αυτό στην περίπτωση μας; Η Ελλάδα πέτυχε μεγαλύτερη μειωση ευκολα γιατί έχει μεγάλο περιθώριο μείωσης. Όταν το περιθωριο είναι μικρό γιατί είναι μικρό και το ποσοστό της ανεργίας είναι πιο δύσκολο να επέλθει ανάλογη ποσοστιαία μείωση της. Από αυτό φαίνεται ότι τα ποσοστα, επειδή λειτουργούν αναλογικά, δεν παρουσιάζουν πάντα την ακριβή εικονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημητρία Ταμπακοπούλου10 Ιανουαρίου 2018 στις 6:38 μ.μ.

    Από την στιγμή που δεν δημιουργήθηκαν καινούριες επιχειρήσεις, επομένως νέες θέσεις εργασίας και οι μισθοί δεν χρησιμοποιήθηκαν στην κίνηση της αγοράς, αλλά επιστράφηκαν στα ταμεία του κράτους μέσω φόρων για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, τα ποσοστά αυτά είναι απλά νούμερα στα χαρτιά και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν την οικονομική κατάσταση του Έλληνα. Οπότε...προς τι οι πανηγυρισμοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Η διαφορετική άποψη είναι πάντα δεκτή αρκεί να εκφραστεί σωστά!